Home » Etkili Sunum Teknikleri ve Konuşma Metni Hazırlama

Etkili Sunum Teknikleri ve Konuşma Metni Hazırlama

Bir seminerde ya da toplantıda veya topluluk önünde bir sunum mu yapmanız gerekiyor?

Bir dinleyici topluluğu karşısında hazırlıklı olarak yapılacak konuşma için bir metin hazırlarken ve konuşma yaparken dikkat edilecek noktalar…?

Nevart Akademi size yardımcı olmak için burada. Size özel hazırlayacağımız programımızla yapacağınız sunumun konusuyla ve durumuyla ilgili gereken sunum tekniklerini öğreneceksiniz.

Beden dilini etkili kullanma, hitabet, metni konuşmaya dönüştürme, sunumun sıralaması ve şekli ile ilgili birebir eğitim görerek sunumunuza en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz.

 

Sunum Kaygısı

İletişim Süreci

İletişimin Öğeleri

Sunum Planlaması

Sunumun Öğeleri

Görsel Araçların Kullanılması

Giriş Bölümü

Gelişme Bölümü

Sonuç Bölümü

Konuşmacının Liderlik Rolü

Dinleyicileri Sunuşa Katma

Beklenmeyeni Yönetme

Çeşitli Sunum Örnekler

Sunuş Metni Hazırlama

Konuşma İçin Hazırlık

İyi Bir Konuşmanın Özellikleri

Heyecanın Kontrol Altına Alınması

Görünüş – Giysi

Vücut Hareketleri

Jest ve Mimikler

Sunuşun provasını yapma

Konuşma Türleri

NASIL KONUŞMALI

Sözümün akışını bozup güzel tümceler aramaktansa güzel tümceleri bozup sözümün akışına uydurmayı daha doğru bulurum. Bir sözün ardından koşmamalıyız, söz bizim ardımızdan koşmalı, işimize yaramalı. Söylediğimiz şeyler sözlerimizi almalı ve dinleyenin kafasını öyle doldurmalı ki artık kelimeleri hatırlayamasın.
İster kâğıt üstünde olsun, ister ağızdan, benim sevdiğim konuşma, düpedüz, içten gelen, lezzetli, şiirli, sıkı ve kısa kesen bir konuşmadır. Güç olsun, zararı yok; ama sıkıcı olmasın; süsten, özentiden kaçsın, düzensiz, gelişigüzel ve korkmadan yürüsün.
Dinleyen, her yediği lokmayı tadarak yesin. Konuşma, Sueton’un, Julius Caesar’ın konuşması için dediği gibi, askerce olsun; ama ukalâca, avukatça, vaizce olmasın.
Söylev sanatı, insanı söyleyeceğinden uzaklaştırıp kendi yoluna çeker. Gösteriş için herkesten başka türlü giyinmek, gülünç kılıklara girmek nasıl pısırıklık, korkaklıksa, konuşmada bilinmedik kelimeler, duyulmadık tümceler aramak da bir medreseli çocuk çabasıdır.
Ah, keşke Paris’in sebze çarşısında kullanılan kelimelerle konuşabilsem!
(MONTAIGNE, Denemeler, Çeviren Sabahattin Eyüboğlu, İstanbul, Cem Yayınevi, 1987, sf. 298)

(Kitap I, bölüm XXVII)