3 Boyutlu Tablo Sanatı-Diorama
İsmini bilmesek de müzelerde sıkça rastladığımız dioramalar bir anı ve veya yaşanmış tarihi bir olayın 3 boyutlu modeller kullanılarak sergilenmesidir. Basitçe 3 boyutlu tablo olarak görülebilir.
Bu tür sergileme yöntemlerinde ışık ve kurgu çok önemlidir. Dioramadaki kompozisyon sergilenen anın veya tarihin olayın anlatım amacına yönelik olmalıdır. Anlatılmak istenen olayın doğru ve etkili biçimde anlatılması esastır.
Ayrıca kullanılan malzemenin niteliğinde dioramanın önemli bir parçasıdır. Dioramalar küçük ölçekli olabileceği gibi orjinal boyutlarında da olabilir. Dünyada çok sayıda müzede diorama bulunmaktadır en önemlileri New York’da bulunan Amerikan Doğal Tarih Müzesi (American Museum of Natural History)’sindedir. Türkiyede birçok müzede diaroma örneği mevcuttur. Etnografya müzesi bunların başında gelir. Dioramaların ilk olarak kullanıldığı yer İsveç de ki üç katlı bir müze olmuştur.
Temelde iki çeşit diorama vardır, küçük ölçekli (minyatür) ve tam boyut. Tarihi bir olayı anlatan diaromalarda genellikle küçük ölçek kullanılır. Bir anı veya bir olayı canlandıran dioramalarda ise genelde büyük ölçek tercih. Bunlar genellikle doğal tarih müzeleridir. Bu tür dioramalarda arka plan (fon) derinlik algısı yaratması amacı ile kompozisyonu tamamlayacak şekilde düzenlenir. Ayrıca bu düzenleme yapılırken gözlemcinin bakış açısıda oldukça iyi hesap edilmelidir. Dioramalarda gerçekli algısını doğru yakalamak en önemli konudur. Bu anlamda iyi hazırlanmış bir diorama ona bakan kişi adeta o ana götürür ve ona o anı yaşatır.
Profesyonel kullanımın dışında (Müzeler, sergiler, vb) diorama heykel ve maket meraklılarının oldukça ilgisini çekebilir. Çeşitli malzemeleri kullanarak sizde kendi maketinizi veya küçük bir diorama örneği yapabilirsiniz.
Tags: 3 boyutlu model, Diorama, heykel, maket, sanat, Tasarım
iyi günler.Ben bu diorama ile ilgili yazıyı bir ödevimde kullanmak istiyorum ancak yeterli kaynak gösterilmemiş yardımcı olur musunuz lütfen
Merhabalar;
Mevcut yazı Nevart Akademiye aittir. Kaynak olarak gösterebilirsiniz.