Koronavirüs salgını ve karantina dönemi öğrenciler üzerinde ciddi etkiler bırakmakta.
Coronavirüs salgını özellikle eğitimlerinin son yılında öğrencileri ciddi şekilde etkiledi. Bir çok ülküde üniversiteler, liseler ve ilkokullar kapatıldı. Tabi en bunların içinde Üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri ve sadece sanat eğitimi veren üniversitelerde var. Son sınıf öğrencilerin için durumun daha kötü olmasının sebebi, iş dünyasına atılmadan önce görecekleri dersleri ve final sınavlarını kaçırmış olmaları. Üniversite öğrencileri için dersler online olarak sürdürülüyor olsada bu onlar için kesinlikle bir dezavantaj.
Bu durum bazı tartışmalarada yol açmış durumda. Örneğin online eğitime geçen İngiltere Kraliyet Sanat Koleji(Royal College of Art) tartışmaların odağı olmuş durumda. Sanat çevresinden bir çok insan bu duruma itiraz etmekte. Sanat çevreleri bu şekilde eğitimin alıp mezun edilen öğrencilerin iş hayatında yeterli donanıma sahip olamayacaklarını ve karantina dönemi bitene kadar dersleri ertelemeleri gerektiğini düşünüyor.
Royal College of Art (Kraliyet Sanat Koleji) İngiltere’nin en köklü okullarından biridir ve sadece Lisans üstü eğitim vermektedir.
“Eğitimciler bizi anlıyor ancak bu durum üst düzey okul yöneticilerin pek umrunda değil.”
İngiltere Kraliyet Sanat Koleji öğrencileri, öğretmenlerinin kendilerinin yanında olmasından memnun olduklarını bir çok öğretmenin kendileri ile aynı fikirde oldularını söylüyor. Ayrıca öğrenciler bu süreç boyunca okul yönetimi tarafından kendilerine hiç danışılmadığını ve kendileri ile doğru düzgün hiç bir bilgi paylaşılmadığını söylüyor. Bu durum öğrencileri elbette kötü etkilemiş durumda. Ancak bu sorun bir süre daha çözelecek gibi durmuyor. Özellikle de sanat eğitimi alanında eğitimcilerin öğrenciler ile bilgi alışverişi içerinde olarak onlara destek olmaları oldukça önemli.
“Okullar henüz durumun farkında değil”
Ülkemizde de bazı üniversiteler online eğitime geçti. Bazıları ise dersleri durdurmayı ve öğrencilerine okullarını dondurmaları tavsiyesinde bulundu. Online eğitime geçen okulların dersleri daha çok teorik ağırlıklı bir içeriğe sahip. Öğrenciler yaptıkları ödevleri mail yolu ile hocalarına ulaştırıyor. Özellikle uygulama ağırlıklı derslerde bu durum öğrenciler için uzun vadede telafi edilmesi gereken bir durum gibi gözüküyor. Öğrenciler özellikle uygulama yönelik derslerin online olarak işlenmesinin kendileri için büyük bir sıkıntı olduğunu söylüyor. Ayrıca yıl sonu sınavları dolayısı öğrenciler oldukça yoğun bir döneme girmiş bulunmakta.
Bu süreçde öğrencilerin yapabileceği en iyi şey online eğitimlerle aldıkları eğitimi daha fazla pratiğe dökerek kendilerini geliştirmeleri gibi gözüküyor. Özellikle sanat eğitimi alanında pratik yapılmadan öğrenilen teorik bilgi iş hayatında ciddi zorluklar yaşanmasına neden olur. Sonuçda sanat alanında tecrübe konuya hakimiyet anlamında oldukça önemlidir. Bu süreçde özellikle eğitim alanında ne gibi değişikliler bizi bekliyor bunu da zaman gösterecek. Tüm öğrencilere eğitim ve iş hayatlarında başarılar dileriz.
Çağlar Siper